Warmtenet Hagerhof-Oost en Hagerhof-West

Hagerhof Warmtenet
Woon je in Hagerhof-Oost of Hagerhof-West? Dan komt er een warmtenet in jouw wijk waar iedereen uiterlijk in 2028 op kan aansluiten. De wijken Sinselveld en Krekelveld volgen daarna.

Het warmtenet is een oplossing voor een groene toekomst voor ons en die van onze kinderen en kleinkinderen. 

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Het water wordt duurzaam verwarmd. Dit warme water verwarmt je huis. Tegen hooguit dezelfde kosten als je nu betaalt voor gas. Koken gaan we dan elektrisch doen. 

Vanaf oktober 2023 zoeken we naar een geschikt bedrijf dat het warmtenet kan aanleggen. Dat doen we als gemeente niet alleen. We nodigen jou uit om samen met je buren en met ons mee te denken over het beste plan voor de wijk. Een plan dat het meeste comfort geeft. Aansluiten zonder gedoe, een warm huis en een betrouwbaar bedrijf. 

Vragen en contact

Een warmtenet is best een verandering. En natuurlijk heb je daar vragen over. Als je in Hagerhof-Oost of -West woont, kun je met vragen terecht bij:

Pieter van de Rijdt
Contactpersoon gemeente Venlo
Het Meedenkteam
Het Meedenkteam bestaat uit betrokken buren die wonen in Hagerhof-Oost en Hagerhof-West.
Planning
  • Voorjaar 2023: Gemeenteraad keurt het plan goed om te zoeken naar een geschikt bedrijf dat het warmtenet kan aanleggen
  • Najaar 2023: De gemeente start met zoeken naar een geschikt bedrijf dat een warmtenet kan aanleggen 
  • Einde 2023: De gemeente selecteert maximaal drie geschikte bedrijven  
  • Januari 2024: De Warmste Maand; een maand vol activiteiten voor bewoners over het warmtenet
  • Vanaf 2024: Aanbestedingsprocedure: start dialoogfase
  • Medio 2024: Gunningsbesluit samenwerkingsovereenkomst met één bedrijf
  • Begin 2025: De Warmste Maand
  • Start maken technisch plan voor het warmtenet
  • Einde 2025: Technisch plan voor het warmtenet is klaar. Warmtebedrijf doet bewoners (in koopwoningen) een aanbod om aan te sluiten met bijbehorende kosten
  • Begin 2026: De Warmste Maand
  • Medio 2026: Verwachte start aanleg warmtenet
  • 2028: Het eerste warmtenet in Venlo werkt in Hagerhof-Oost en -West
Q&A

We stappen in heel Nederland over op schone bronnen van energie en warmte. Voor energie kan dat zon of wind zijn. Voor warmte kan dat de bodem, lucht of water zijn. Met schone bronnen verminderen we onze CO2-uitstoot. Dat zorgt ervoor dat de aarde leefbaar blijft, voor ons maar vooral voor onze kinderen en kleinkinderen. Door zelf voor onze energie en warmte te zorgen, kunnen we ook meer onafhankelijk worden van andere landen. In Venlo wachten we niet af tot het laatste moment om over te stappen, maar starten we graag al vandaag. De komst van een warmtenet in Hagerhof-Oost en Hagerhof-West in 2028 is een belangrijke stap. In 2030 sluiten we Sinselveld en Krekelveld aan op het warmtenet. Ook voor alle andere wijken in Venlo maken we een plan om een duurzame bron voor energie en warmte te vinden, voor 2050. 

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Het water wordt verwarmd door de Maas en een warmtepomp. In de zomer kan het water in de Maas al wel 25 graden zijn. Een centrale warmtepomp verwarmt het water vervolgens tot 70 graden. Een warmtewisselaar geeft de warmte af aan de radiatoren en kranen bij jou thuis. Er komt daarom een warmte-afgifteset in jouw huis. Die kan bijvoorbeeld in de meterkast komen of op de plek waar nu je cv-ketel hangt. Belangrijk om te weten: er komt geen water uit de Maas bij jou uit de kraan, alleen de warmte uit de Maas. Je merkt in gebruik geen verschil. Je kunt nog steeds zelf de temperatuur van je verwarming en douche instellen. Warmtenetten worden ook wel stadsverwarming genoemd.

Waterstof lijkt voor veel mensen een ideale oplossing omdat je, met aanpassingen, gebruik kunt maken van de bestaande gasleidingen. Een groot nadeel van waterstof is echter dat je veel energie nodig hebt om waterstof te maken. Het liefst natuurlijk schone energie. En die energie kunnen we nu nog goed direct gebruiken als elektriciteit. Als we in de toekomst meer schone energie kunnen opwekken, en waterstof daardoor goedkoper wordt om te maken, wordt het gebruik van waterstof steeds interessanter. In de toekomst is het de verwachting dat het daarom wel interessant wordt voor de industrie, die veel schone energie nodig gaat hebben. Omdat er dicht bij de wijken Hagerhof-Oost en Hagerhof-West een bron ligt voor warmte, namelijk de Maas, kiezen we in deze wijken voor een warmtenet. 

Je merkt in gebruik eigenlijk geen verschil. Het water dat door je radiatoren stroomt, is net zo warm als nu: ongeveer 70 graden. Je kunt nog steeds zelf de temperatuur van je verwarming en douche instellen. Het water wordt in plaats van door je cv-ketel nu verwarmd door een duurzame bron.

In een huis moeten er in het kort gezegd twee grotere klussen gebeuren. 

  1. Er moet een warmte-afgifteset geïnstalleerd worden. Meestal in de meterkast of op de plek waar nu de cv-ketel hangt. Dat betekent dat daar een buis naartoe moet worden aangelegd. Mocht je de komende tijd gaan verbouwen, is dat een goed moment om alvast na te denken waar de afgifteset kan komen en hoe de buis met warm water daar naartoe kan worden gelegd
  2. Het gasfornuis moet  vervangen worden door een inductiekookplaat. 

De kosten van deze voorbereidende maatregelen zijn voor rekening van de woningeigenaar. Daar staat tegenover dat de kosten voor het gebruik van het warmtenet niet hoger zullen zijn dan voor gas, dat je geen onderhouds- en vervangingskosten van de cv-ketel meer hebt, én dat je verzekerd bent van een vaste prijs voor warmte. Als het warmtebedrijf gekozen is, maken we een berekening van de kosten. Goed om te weten: als huiseigenaar heb je altijd een eigen keuze: wil je aansluiten op het warmtenet in 2028 of ga je op termijn voor een eigen gasloze oplossing? Wel is het zo: hoe meer mensen aangeven aan te willen sluiten, hoe interessanter het aanbod vanuit het warmtebedrijf voor de hele wijk zal zijn. 

In principe hoef je als huurder nog niets te doen. De woningbouwcorporaties denken met de gemeente en andere partijen mee om te kijken hoe de huizen het beste van het aardgas kunnen. 

Uitgangspunt van de woningcorporaties is dat de huur niet stijgt als de huizen worden aangesloten op het warmtenet. 

Met een warmtenet gebeurt koken elektrisch. Op een inductiekookplaat in plaats van een gasfornuis. 

Als je interesse hebt om je huis aan te sluiten op het warmtenet, kun je op twee manier meedenken over het beste plan voor jouw wijk. Je kunt je aanmelden voor het Meedenkteam of voor het Bewonerspanel:

  1. Meedenkteam: een groep actieve, onafhankelijke bewoners uit Hagerhof-Oost en binnenkort hopelijk ook Hagerhof-West komt regelmatig samen. Zij vertegenwoordigen de stem vanuit de bewoners in de gesprekken met de gemeente en andere partijen. Als het Meedenkteam wil weten hoe andere bewoners denken over specifieke onderwerpen bevragen zij het bewonerspanel.
  2. Bewonerspanel: bewoners die nu en dan via een digitale vragenlijst meedenken over specifieke onderwerpen. De vragen worden uitgezet door het Meedenkteam. 

Als je meer informatie wilt over hoe je je huis nu al kunt voorbereiden, kun je contact opnemen met het Meedenkteam via duurzaambnvz@gmail.com. De bewoners die zich in het Meedenkteam hebben verenigd, wonen ook in de wijk Hagerhof-Oost of Hagerhof-West. Hun situatie is dus vergelijkbaar met die van jou. Zij kunnen je onafhankelijk en passend op weg helpen. Goed om te weten: als huiseigenaar heb je altijd een eigen keuze: wil je aansluiten op het warmtenet in 2028 of ga je op termijn voor een eigen gasloze oplossing? Wel is het zo: hoe meer mensen aangeven aan te willen sluiten, hoe interessanter het aanbod vanuit het warmtebedrijf voor de hele wijk zal zijn.

Meer vragen en antwoorden

Voor meer vragen en antwoorden kun je het onderstaande document downloaden.