Succesvolle vergroeningsbuurtactie in Venlo-Noord
Op zaterdag 20 april kwamen bewoners van Venlo-Noord samen tijdens een buurtactie om de wijk te vergroenen. Gemeente Venlo en IVN Natuureducatie werkten samen om deze buurtactie te organiseren. Doel was om samen met inwoners een groene, klimaatbestendige en kleurrijke leefomgeving te realiseren.
Bewoners werden bij de Witte Kerk ontvangen met een welkomstwoord van wethouder Marij Pollux en de vertegenwoordiger van IVN Natuureducatie. Daarna was het tijd voor actie: bewoners konden de gratis bestelde planten ophalen en verwijderde tegels inleveren. De lokale scouting bood potgrond aan voor de planten. De sfeer was gezellig en uitnodigend, waardoor de buurtactie direct een positieve start kende.
Samen vergroenen
Vervolgens begon het echte werk met het aanplanten van de (gevel)tuinen. IVN Natuureducatie hielp de inwoners en gaf advies over optimale groeicondities voor de nieuwe planten en het bevorderen van biodiversiteit in de tuin.
De gezellige buurtactie bood de gelegenheid voor bewoners om elkaar te ontmoeten en om ideeën uit te wisselen over vergroening van de buurt. Ook konden ze een duurzaamheidsadvies aanvragen bij Team Goede Buren. De Watercoaches van Waterschap Limburg dachten mee over het afkoppelen van de regenpijp. De betrokkenheid van de bewoners was bijzonder groot en de actie was dan ook een succes.
Waarom is vergroenen belangrijk?
Het vervangen van bestrating door groen levert je een kleurrijke groene tuin op die aantrekkelijk is voor vlinders, vogels en bijen. Ook verlaagt het de temperatuur in je tuin tot vijf graden tijdens warme dagen en het verbetert het de waterafvoer.
Wat doet de gemeente Venlo om te vergroenen?
De gemeente Venlo vergroent de openbare ruimte. Zo zijn de tegels verruild voor groen bij de Nieuwborgstraat in Blerick en op het Plein 1817 in Tegelen. Ook helpt de gemeente om schoolpleinen te vergroenen. Bij Het Maasveld zijn onlangs 8.800 tegels vervangen voor groen.